Salut cardiovascular i la dona

Tot i que tradicionalment els problemes cardiovasculars han estat vinculats als homes i existeix la percepció que aquestes patologies són eminentment masculines, la realitat demostra el contrari: les dones tenen un major risc de patir una malaltia cardiovascular. Les xifres parlen per si soles: una de cada cinc dones a Europa mor a causa d’una malaltia cardiovascular i, a Espanya, la taxa de mortalitat és un 6% superior en dones que en homes, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

A més, amb l’arribada de la menopausa, aquests trastorns són més freqüents i tenen un pitjor pronòstic. Abans de la menopausa, i gràcies a l’acció dels estrògens, les dones estan més protegides davant de cardiopaties com l’infart, els símptomes del qual són la falta d’aire, sudoració excessiva, sensació d’opressió al pit (que s’estén al coll i fins i tot al braç esquerre) i inclús ansietat i insomni els dies previs a patir-lo.

Com hem indicat, els estrògens exerceixen una acció protectora sobre la dona. Aquestes hormones femenines tenen un efecte vasodilatador, milloren el funcionament de l’endoteli vascular (el revestiment més intern dels vasos sanguinis), disminueixen l’oxidació del colesterol LDL (colesterol dolent) i augmenten el nivell d’HDL (colesterol bo), reduint el risc d’aterosclerosi (una malaltia en que es diposita placa dins de les artèries).

La prevenció és clau

Aquest escut protector desapareix amb la menopausa i, per això, la prevenció és clau per a evitar conseqüències que podrien ser mortals. Controlar la tensió arterial i els nivells de glucosa, seguir una dieta sana i equilibrada, fer exercici físic moderat de manera regular, mantenir un pes adequat, evitar el tabac i l’alcohol i intentar controlar l’estrès són pautes essencials per a mantenir una bona salut cardiovascular.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *