Com es produeix un infart?

L’infart, pot resultar mortal, però el tractament precoç ha millorat molt el pronòstic. Si creus que estàs tenint un infart cardíac és molt important actuar immediatament i contactar amb els serveis d’emergència.

L’infart es produeix quan es bloqueja el flux de sang en una de les artèries coronàries que irriguen el cor. L’oclusió es produeix per la presència d’aterosclerosi[1] a les parets de les artèries. Diversos factors de risc augmenten la probabilitat de tenir aterosclerosi. Un nivell alt de colesterol, la hipertensió, la diabetis, l’obesitat, el tabaquisme i el sedentarisme faciliten la formació de plaques d’ateroma. Aquestes plaques es poden trencar i formar un coàgul que bloqueja el flux de la sang. Aquesta interrupció pot danyar el múscul cardíac.

És important conèixer els factors de risc, ja que les mesures preventives són la forma més eficaç de prevenir la malaltia.

En alguns casos l’infart pot ser el resultat d’un augment de les necessitats d’oxigen del cor en absència d’aterosclerosis. Això pot passar amb: arrítmies, traumatismes, consum de drogues i alguns fàrmacs, infeccions o anomalies de les artèries coronàries.

Sobre els símptomes, no totes les persones que pateixen un infart tenen els mateixos símptomes. Alguns atacs cardíacs es produeixen sobtadament, mentre que en altres ocasions, existeixen signes i símptomes hores, dies i fins i tot setmanes abans. El primer advertiment podria ser un dolor o pressió al pit que incrementa amb l’esforç, al caminar ràpid o pujar escales i que cedeix al parar de fer exercici.

Quins són els símptomes d’un infart?

En cas de sospita d’infart, és necessari contactar amb els serveis d’emergènciesque poden activar un tractament urgent, que consisteix en el trasllat urgent a l’hospital per a solucionar l’oclusió de l’artèria coronària mitjançant un cateterisme cardíac urgent i l’implant d’un stent (dispositiu intracoronari per a restaurar la circulació al vas oclòs).

Prevenció de l’infart

Les mesures preventives inclouen evitar els factors de risc: deixar de fumar, seguir una dieta saludable, realitzar exercici físic, perdre pes si existeix sobrepès i control de la pressió arterial, colesterol i diabetis.


[1]L’aterosclerosi coronària és una malaltia on es produeix un estrenyiment progressiu de les parets de les artèries a causa d’una acumulació de lípids (greixos) i de cèl·lules inflamatòries (limfòcits) formant plaques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *